Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Nationell Idrottsutbildning

En bild

2011 infördes en ny utbildningsform för gymnasieungdomar som vill kombinera sina studier med elitidrott.
Idag kan vi erbjuda denna möjlighet för två av våra simidrotter - simning eller simhopp. Svensk Simidrott har 21 certifierade gymnasieskolor som erbjuder Nationell idrottsutbildning (NIU) i simning, varav fyra även erbjuder simhopp.

Läs mer om de olika skolorna eller informationsbroschyren Pdf, 9 MB. om NIU & RIG.

NIU har ett lokalt och regionalt upptagningsområde och vänder sig till dig som har ambition att bli elitidrottare på som minst nationell nivå. NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening.

Speciellt för NIU är ämnet specialidrott. Ämnet specialidrott består av kurserna tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialistering. Vilka program som kan kombineras med ämnet specialidrott prestenteras under respektive skola. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av din träningen kan genomföras under schemalagd skoltid.

Antagning till NIU

Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Du gör en ansökan via ansökningsformulär via länken nedan. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en NIU-plats på sina simidrottsmeriter måste hen sen även söka in till respektive skola och program på sina betyg och bli antagen för att kunna nyttja NIU-platsen.
För parasimmare krävs en svensk klassning, S-klassning, för att ansöka till NIU.

Parasport Sveriges flexibla RIG-platser:
Den som söker till dessa platser ska vara internationellt klassad och ha en stabil träningsbakgrund och en tränare på hemmaplan med en långsiktig planering. Dessa flexibla RIG platser kan även förläggas till ett NIU i simning, om det finns ett RIG i någon annan idrott på skolan.

Viktiga datum

1 december - Ansökan till NIU görs via ett ansökningsformulär till Svenska Simförbundet senast den 1 december varje år. Du som söker bör ha över 400 AQUA-poäng eller vara nationellt klassad parasimmare.
Ansökan till NIU 2024 är nu stängd.
Ansökan till NIU 2025 öppnar i augusti 2024.

December - januari - simidrottaren kallas tillprovträning och intervjuer på respektive skola.

31 januari - senast detta datums ska skolan ha meddelat om du har blivit antagen till en NIU plats, på dina idrottsliga meriter eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till en NIU-plats ska nu ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2023-12-14

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -