Gå till innehåll
Distrikt Västsvenska

Riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning

Under de senaste åren har företag som utvecklar tävlingsdräkter i simning lagt ner stora resurser på att få fram högteknologiska dräkter. Dessa sk tech-dräkter har avancerad funktioner för att bland annat minska motståndet i vattnet.

Dräkterna är dyra att köpa och påverkar de yngre simmarnas resultat i väldigt liten utsträckning. Därför har Svenska Simförbundets styrelse tagit fram riktlinjer för användning av dessa typer av dräkter för barn under 13 år.

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 13 år. Istället rekommenderar Svensk Simidrott att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material. Svensk Simidrott ber därför föreningarna att inkludera dessa riktlinjer i informationen till sina medlemmar. Det är också viktigt att tränare och ledare ökar förståelsen för dessa riktlinjer hos både simmare och deras föräldrar.

  • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
  • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
  • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
  • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 13 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade/limmade sömmar och tyg med vattenavstötande egenskaper.

Publicerad: 2023-03-27

Senast uppdaterad: 2023-03-27

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -