Gå till innehåll
Vattenpolo

Svenska damlandslaget vann EU Nations Cup

Efter att ha förlorat gruppspelsmatchen mot hemmanationen Tjeckien på lördagsförmiddagen ställdes svenska damerna i söndagens final mot samma motstånd igen. Denna gång med en stark revanschlust och en tydlig taktik, att neutraliserade motståndarnas starkaste vapen. En strategi som blev lyckosam och räckte till turneringsseger för ett landslag som nyligen vaknat till liv efter mer än ett decennium i dvala.

Bild ovan: Svenska damlandslaget. Övre raden från vänster: Sandra Elias, Järfälla, Ine Pekar, Järfälla, Groa Becker, SKK, Noss Becker, SKK, Smilla Lönnberg, Järfälla, Louise Hazell, Järfälla, Ioanna Alysandratou, SPIF, Engla Lindman-long, Järfälla, Gerda Hassler, Järfälla. Nedre raden från vänster: Margareta Backlund, Järfälla, Malin Andersson, Järfälla, Kendra Carr, GSS, Astrid Fagerberg, Järfälla, Filippa Beiming, GSS/Hellas. Ej i bild: Jannica Wahlund, coach, Silvije Cvijetic, assisterande coach, Anne Mannela, lagledare.

Vid sidan av sommarens EM-kval var matcherna i tjeckiska Brno första turneringsstarten för svenska damlandslaget på mer än 12 år. Och vilken comeback det blev. Efter tre segrar i gruppspelet och förlust mot Tjeckien, revanscherade man sig i finalen och vann mot hemmanationen med 8–10 i en jämn final, där Sverige aldrig var i underläge.

-Inför fjärde perioden i gruppspelsmatchen mot Tjeckien ändrade vi på taktiken och satte hög press på dem i deras anfallsspel, de ändrade matchbilden och Sverige vann sista perioden med 2–5.
-Tyvärr kom förändringen något för sent för att vi skulle hinna vända matchen, sa förbundskaptenen Jannica Wahlund efter gruppspelsmatchen mot hemmanationen. När Sverige sedan ställdes mot Tjeckien i finalen på söndagsförmiddagen var matchplanen spikad från första bolldropp, hög press mot Tjeckiens vassa distansskyttar och tätt försvarsspel framför eget mål.

Taktiken i finalen visade sig vara framgångsrik. De skott som sedan kom igenom den svenska försvarsmuren var målvakten Malin Andersson på sin vakt och avvärjde dem flesta med fina reflexräddningar och sin korrekta positionering i målet. Framåt var Engla Lindman-Long lagets bästa målskytt i finalen med sina fyra fullträffar. En annan målgörare som är värd att nämna var Sandra Elias som när tre sekunder återstod av andra perioden fick på ett perfekt långskott som ställde den tjeckiska målvakten. Målet ”boostade” svenska tjejerna och gav laget en viktig tvåmålsledning med 3–5 inför starten av tredje perioden.

I fjärde perioden satte hemmanationen in en sista spurt för att komma i kapp svenska laget. Som närmast minskade tjeckernas den svenska ledningen till 7–9. När så 13 sekunder återstod punkterade Margareta Backlund matchen med att öka på Sveriges ledning till 7–10. Med en sekund kvar av matchen fick tjeckerna in ytterligare ett reduceringsmål till 8–10, närmare kom man inte och Sverige kunde berga sin första turneringsseger för damer i mannaminne. Senast ett svenskt vattenpololandslag i övrigt stått högst upp på pallen var 2021 då svenska U15-landslaget vann Nordiska Mästerskapen i finska Kuopio.

-Vi är naturligtvis oerhört glada och stolta över turneringsvinsten sa en glad och lättad förbundskapten efter matchen. Turneringsvinsten visar vår kapacitet och att vi ligger på samma nivå som några av lagen som kvalificerat sig till EM i Nederländerna. Av EU Nation Cups fem lag har tre kvalificerat sig till EM-spel; Slovakien, Tjeckien och Storbritannien.

-Vinsten i turneringen har gett oss drivet att jobba vidare till nästa EM-kval. Tittar vi tillbaka från när vi startade vårt gemensamma arbete under hösten 2022, till EM-kvalet i somras och de kliv vi tagit här under hösten och deltagandet i EU Nations Cup, så har vi utvecklats oerhört mycket på relativt kort tid. Får vi fortsätta så här så har vi goda möjligheter att bli framgångsrika i nästa EM-kval, säger Jannica.
När nästa EM-kval för damer spelas är ännu ej fastställt, men lutar mot att ske 2025.

Lagets bästa målskytt i turneringen blev Engla Lindman-Long med 20 fullträffar, vilket innebar att hon tillsammans med Amelie Perkins från Storbritannien blev turneringens bästa målskytt. Nästbäst blev Louise Hazell med sina 19 mål. Malin Andersson blev välförtjänt vald till turneringens bästa målvakt.

-Trots att hela laget har presterat på toppen av sin förmåga, vill jag betona lite extra den insats vår lagkapten, Louise Hazell har stått för. Förutom det oerhörda arbete hon utför på plan, har hon även varit en stor trygghet för spelare med mindre erfarenhet från den internationella spelplanen. En roll hon tagit både på plan och vid sidan av. Förutom att hjälpa sina medspelare har hon även varit en stor hjälp för oss coacher och lagledare, avslutar Jannica med att säga.

Förutom damlandslaget deltog den svenska domaren, Fredrik Armins på turneringen.

Bilden nedan: Assisterande caoch, Silvije Cvijetic, instruerar laget vid en timeout.

Assisterande caoch, Silvije Cvijetic, instruerar laget vid en timeout.

Publicerad: 2023-12-06

Senast uppdaterad: 2023-12-06

Författare: Stefan Keisu

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -