Gå till innehåll
Vattenpolo

HÄVP Svenska U16-mästare

HÄVP från Ängelholm-Höganäs blev under slutspelshelgen 9-11 februari svenska mästare i åldersgruppen U16-mix, efter att ha vunnit mot SPIF i finalen. Guldet var första sedan 2006 då klubben senast bärgade en mästerskapstitel.

Efter fredagens första slutspelsmatch där HÄVP krossade SPIF med övertygande 10–1 var känslan, om lagen skulle mötas igen i final skulle de bli lite av en promenadseger för HÄVP, men det visade sig i stället blir turneringen bästa och jämnaste match.

Slutspelets gruppspelsmatcher hade tidigare inte bjudit på några jämna tillställningar utan den ena storsegern avlöste den andra. Med ett avhopp samma dag som slutspelet skulle börja blev det en uppgörelse mellan tre lag, Järfälla och SPIF från U16-norra och HÄVP från U16-södra serien.

Efter gruppspelet såg det ut som att inget lag skulle kunna stoppa HÄVP. Men väl i finalen klev SPIF fram som ett helt nytt lag, där alla spelare höjt sig en hel del från när lagen möttes i gruppspelet. HÄVP tog ledningen i matchen och låg aldrig under. Vid två tillfällen lyckades SPIF komma upp i ett lika resultat, men aldrig ta ledningen. Trots detta bjöd man på ett mycket bra motstånd mot HÄVP. Matchen var väldigt jämn ända till mitten av fjärde perioden då HÄVP kunde utöka sin 2 måls ledning med ytterligare två mål. Luften gick ur SPIF då ledningen kändes för övermäktig att ta igen när endast några minuter återstod av matchen. HÄVP kunde till slut fastställa slutresultatet till 11–6.

Två av SPIF spelarna som utmärkte sig lite extra var målvakten Ioannis Tzioufas som stod för många fina räddningar i matchen. En annan var lagkaptenen Vukasin Vukanovic som stod för fem av SPIF:s sex mål i finalen. Vukasin blev även vald till matchens bästa spelare, och turneringens bästa målskytt med sina 12 fullträffar. För HÄVP var det mer ett starkt kollektiv som bäddade för segern än att någon enstaka spelare var den som gjorde skillnaden. Bästa målskytt i turneringen för HÄVP var lagkaptenen, Elias Farhat som stod för tre av HÄVP:s mål i finalen och sammanlagt stod för nio mål i turneringen.

Med segern tog HÄVP lite av en revansch från förra årets U16-slutspel, där man först tog sig till final och förlorade mot Järfälla. När det sedan visade sig att det var SPIF som skulle gå till final och inte HÄVP fick man i stället spela om bronsplatsen. Den bronsmatchen vann man övertygande mot regions konkurrenten SVA. Denna gång fick man däremot åka hem med guldet, vilket uppskattades av de medföljande och hejande HÄVP supportrarna på läktaren.

Publicerad: 2024-02-21

Senast uppdaterad: 2024-02-21

Författare: Stefan Keisu

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -