Gå till innehåll
Simhopp

Tävlingar för barn

Tävlingar för barn

Simidrott och idrott generellt ska bygga på glädje och gemenskap, vilket är en av idrottens fyra grundprinciper och värdeord. I tävlingar för barn är de också ledorden för hur verksamheten ska se ut.

Tävlingar för barn ska vara enkla, snabba och roliga. De är utformade för att ge fler barn förutsättningar att börja tävla och fortsätta tävla. Regelverket är enklare och kräver färre funktionärer, vilket har för avsikt att ge bättre förutsättningar för fler föreningar att kunna arrangera tävlingar.

Simidrottare som är 12 år och yngre ska endast tävla med instegs- eller fortsättningsregelverk. Ett undantag finns för de som är 12 år under 2023 och 2024. Läs mer om det här. Pdf, 199.7 kB.

Inga simidrottare 12 år och yngre får delta på nationella mästerskap (USM, JSM, SM). Det regleras i Kapitel 3 och regel 304 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Svenska Simförbundets tävlingsbestämmelser.

Det finns två steg inom tävlingsverksamhet för barn i simhopp, instegs- och fortsättningstävlingar. Dessa tävlingar:

  • har fokus på sportsligt uppträdande, glädje och utveckling
  • utformas på ett sådant sätt att alla kan delta efter sin förmåga
  • är öppna för barn upp till 12 år och aktiva, oavsett ålder, som inte har en fullständig serie utifrån World Aquatics krav
  • är begränsade i tid och geografiskt i största möjliga mån
  • inleds med ett funktionärsmöte där man går igenom tävlingen och ger tillräcklig information/enkel utbildning så att alla känner sig trygga

Publicerad: 2023-10-23

Senast uppdaterad: 2024-06-11

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -