Gå till innehåll
Simning

Topp och talang

Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.

Nå världstoppen!

SOK:s Topp och Talang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Olympiska framgångar är lika mycket värda i alla idrotter.

Stödet till Topp och Talang är skräddarsytt och behovsprövat för varje aktiv. Syftet är att ge stöd till sista steget i satsningen mot världstoppen. Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. En aktiv, dennes personlige tränare och förbundens sportsliga ledning arbetar fram utvecklingsplaner och SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd samt att föra in erfarenheter från andra idrotter och från andra länder.
Satsningen utvärderas varje år för att säkra att den håller hög internationell kvalitet och genomförs enligt plan.

Så här kommer man in

Man kan komma in i Topp- och Talang antingen genom prestation eller via en så kallad Talangselektion.

Toppresultat

En aktiv kan komma in i Topp och Talang efter att ha presterat toppresultat. Med toppresultat menas att ta medalj på VM eller vid upprepade världscupstävlingar där deltagandet har varit i högsta konkurrens.

Talangselektion

SOK genomför varje år två talangselektioner dit de olympiska specialidrottsförbunden kan nominera talanger som de tror mest på inom sin idrott. De aktiva som bjuds in till en talangselektion får under två dagar göra fysiska tester och hälsoundersökningar. De träffar också SOK:s sportchefer och beteendevetare under en personlig intervju.

För att en aktiv ska bjudas in till en talangselektion ska den aktive bedömas ha kapacitet och förutsättningar att nå världstoppen inom 3-6 år om rätt stöd ges.

Simmare som ingår i Topp och talang hittar du på www.simidrottslandslagen.se Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2022-11-15

Kontakt

Carl Jenner

Ungdoms- och Juniorutvecklare

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -